Російський осетер

Російський осетер (Acipenser gueldenstaedtii) колись був найбільш поширеним представником осетрових в річці Дунай. Він регулярно мігрував вверх за течією до Братислави. Деякі особини були помічені навіть у Відні (відстань міграції по річці становить 1,925 км) та Регенсбурзі (відстань по річці – 2,381 км). Сьогодні російський осетер внесений до списку видів, які знаходяться під критичною загрозою.

     

Факти і цифри

  • У 1966-1976 рр. у північно-західній частині Чорного Моря нараховувалося приблизно 200 000 особин осетра. Розміри нині існуючої популяції російського осетра невідомі, але визначаються як дуже низькі.
  • Навесні особини мігрують в прісноводдя безпосередньо перед нерестом і метають ікру у нижніх течіях ріки (320-650 км вверх за течією). Рибини, які метають ікру восени, долають більшу відстань вверх за течією (900-1200 км).
Sturgeons_Infograph


Є дуже рідкісним у басейні Чорного моря.


Ще досі нереститься в нижній частині Дунаю.


Є джерелом чорної ікри.