Стерлядь

Стерлядь (Acipenser ruthenus) мешкає в прісних водоймах. На відміну від інших видів не мігрує. За допомогою маркування було визначено, що максимальна відстань мігрування Дунаєм для цього виду осетрових становить 300 км. На сьогодні стерлядь – найпоширеніший вид осетрових в басейні річки Дунай. Даний вид досягає статевої зрілостіпорівняно рано, приблизно у 8 років. В Дунаї навіть раніше – близько 7 років. Стерлядь відноситься до вразливих видів.

A_rutenus
ruthenus

Факти і цифри

  • Після зменшення кількості представників даного виду в Дунаї у минулому столітті, з 1980-х рр. їх кількість почала зростати, проте сьогодні популяція знову скоротилася.
  • Єдина доступна інформація про вилов стерляді в Дунаї датується 1958-1981 рр. Обсяг вилову становив від 117 т в 1963 р. до 36 т в 1979-ому, при середньому вилові 63,5 т на рік.
  • Угорщина, Болгарія і Румунія запровадили програму для збільшення популяції стерляді в Дунаї. Це єдиний вид осетрових, який досі зустрічається в Сербії, переважно в верхній течії річки, в районі дамби “Залізні Ворота 1”. В Україні раніше траплялася в корінному руслі всіх великих річок, зараз у відносно кращому стані збереглася в басейні Дунаю, Дністра і рідко – в притоках Дніпра.
Sturgeons_Infograph
status-vulnerable

Найбільшою загрозою для даного виду є надмірний вилов.

Популяції стерляді в Уралі, Волзі і Дунаї стабілізувалися за останні роки.

Живе в прісній воді, на відміну від інших риб сімейства осетрових не мігрує з Чорного моря.

Наразі найбільш широко розповсюджений вид у басейні річки Дунай.